En brunsviger med flødeskum?

En brunsviger med flødeskum?

What the f….! vil en fynbo nok hvæse!

Men, men. Kør til nordjylland – så er det en klassiker.

Forskellighederne er store, når jeg (heldige kartoffel) bliver budt indenfor hos forskellige almene boligorganisationer.

Og forskellighederne, de begrænser sig ikke kun til kagefadet. Men også i kulturen, i arbejdsgangene, i tonen, og i traditionerne.

Men én ting, har de almene boligorganisationer til fælles: De er nonprofit, og inden for almenlovens rammer bygger, drifter og vedligeholder de hjem for godt en mio. danskere.

Rammerne er fastsat af folketing og forankret i lovgivning, bekendtgørelser og kommunale tilsyn. Rollerne – de er tildelt beboerne og medarbejderne, som i hverdagen og ude i den virkelige virkelighed skal finde de kompromisser og løsninger, som fungerer lokalt.

Alle har deres historie, nogle har været med i årevis, har boet i den lokale boligafdeling i årtier og kan huske ’de gode gamle dage’. Andre er lige landet, og har hovedet fyldt med ideer til forandringer.

Det er i det her spændingsfelt, at jeg får lov at træde ind. Som en gæst med indsigt i værternes hverdag. Og jeg er lige imponeret over de mange tusinde frivillige, der tager en for holdet i deres boligområde rundt omkring. Og som ikke køber fortællingen om, at beboerdemokratiet er kedeligt eller fyldt med brokkehoveder.

Selvfølgelig er det bøvlet. Men tænk på alternativet.

Akkurat som med brunsvigeren – så er vi nødt til at leve med forskellighederne.